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2010年 03月 20日

2007 Gérard Boulay "Clos du Beaujeu" Sancerre Chavignol

2007 Gerard Boulay "Clos du Beaujeu" Sancerre Chavignol
Gerard Boulay "Clos du Beaujeu" Sancerre Chavignol
(ジェラール・ブレ・クロ・デュ・ボージュ・サンセール・シャヴィニョル)

Sancerre (サンセール)は、フランス・ロワール地方を代表する AOC。他のロワール地区の白ワインが Chenin Blanc (シュナン・ブラン)を使っているのに対し、サンセールとロワール河対岸の Pouilly-Fumé (プイィ・フュメ)では Sauvignon Blanc が主力品種となっている。サンセールはフルーティでチャーミングなタイプからミネラルの骨格が雄大な長期熟成に耐えるタイプまで、幅広いスタイルのワインを持ち、それを生み出す多彩なテロワールを有する。

サンセール地区 Chavignol (シャヴィニョル村)にあるドメーヌ Domaine Gérard Boulay (ドメーヌ・ジェラール・ブレ)。その歴史は1380年に遡る。このドメーヌの自社畑、シャヴィニョルの傾斜した地質はフランスの Chablis (シャブリ)に似ており、ミネラルを含む味わいもトップクラスのシャブリとの引き合いに出されるほど。ラベルに必ずヤギさん。

K&Lお勧めのサンセール。樽熟成、無濾過で醸造されている "Clos du Beaujeu" 単一畑のこのワインは、サンセールの中でも最もリッチなワインの1つとか。K&L のテイスティングで以前飲んでいる。今まで飲んだロワールのソーヴィニヨン・ブランの中では間違いなくトップクラスの美味しさ。ニュージーランドとは違い、複雑なミネラル感が特徴的。100% Sauvignon Blanc。

おっと: ★★★☆☆
よめ: ★★★★☆
K&L価格: $29.99

K&L's notes (引用):
You haven't tasted Sancerre until you've tried one of the gems from Gerard Boulay. One of our favorite producers, Boulay is a humble and delightful vigneron whose wines are vivid, clear and, frankly, mind-blowing. The Clos de Beaujeu (from a vineyard of 0.75 hectares) is fermented in barrel and bottled without filtration. It represents all that is great about Sancerre, freshness, minerality and acidity, with a fascinating richness and complexity and a long, vibrant finish that calls for fresh goat cheese and herb salad.


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by magamoduck | 2010-03-20 02:00 | ワイン日記


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