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2010年 11月 25日

2003 Ca' del Bosco Pinèro

2003 Ca' del Bosco Pinèro
Ca del Bosco Pinero
(カ・デル・ボスコ・ピネーロ)

K&L Club Italiano 2009 2月のワイン。
イタリア・ロンバルディア州、ミラノの東に位置するワイナリー Ca' del Bosco (カ・デル・ボスコ)。1968年に創業した 「森の家」を意味する Ca' del Bosco はイタリアを代表するワイナリーの1つで、過去には Gambero Rosso の最高峰である 3 glasses を 30 回以上も受賞したり、同社の 2003 Winery of the Year に選ばれたりもしている。イタリアだけでなくブルゴーニュでも修行を積んだ Maurizio Zanella (マウリツィオ・ザネッラ)氏の手がけるフランチャコルタ(Franciacorta:イタリア・ロンバルディア州で、シャンパーニュと同じ伝統的製法で造られるDOCG発泡性ワイン)は非常に高い評価を得ている。今回飲んだのは、イタリアでは珍しい Pinot Nero (Pinot Noir)種。

カリフォルニアやブルゴーニュのピノとは全く異なったユニークな味わい。確かにピノだけれど、ブラックベリーやカラント、ブルーベリー、ラズベリー、様々な果実。程よく熟成したピノの果実味の裏に、イタリアらしい土臭さがしっかり感じられる。まさに飲み頃だったように思う。感謝祭のターキーとの相性も抜群。100% Pinot Nero。

おっと: ★★★★☆
よめ: ★★★★☆
K&L価格: $29.99

サイト: http://www.cadelbosco.it/

Winemaker's notes (引用):
After hand selection the grapes taken from the 10 “historic” vineyards were destalked, pressed and transferred into vats via gravity. Alcoholic fermentation lasted 10 days, carefully control - ling temperature so that it gradually rose from an initial 21ºC to a final 30 ºC . When fermentation finished temperature was maintained at about 28 to 30º C for the entire post-fermentation maceration period. The entire process took about 19 days, after which the still warm wine was poured into small oak barrels, 50% new, where it was aged for 15 months and also underwent malolactic fermentation. After wood-aging the wine was bottled using an innovative oxygen-free, agitation-free system that best preserves its inherent quality.


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by magamoduck | 2010-11-25 19:00 | ワイン日記


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