2011年 03月 23日

★ K&L Wine Tasting "Domaine Faiveley Tasting with Vincent Avenel" (March 23, 2011)

今回の水曜特別 K&L Tasting は、ブルゴーニュのドメーヌ Domaine Faiveley (ドメーヌ・フェヴレ)。Nuits-Saint-Georges に本拠地を置くネゴシアンだが、畑の面積は1社としてはブルゴーニュ最大の115ha、8割を自社ブドウで醸造するため、ネゴシアンというよりドメーヌに近い存在。Cote de Nuits から Cote de Beaune、Chablis まで幅広く手がけている。(特化していないとも取れる?)1本目のACブルゴーニュで「さすがブル白」といきなり感動。2008と2009があり、2008はよかったが2009はどれも青臭くていまいち。寝かせると開くのかもしれない。

印象に残ったワイン:
・2008 Maison Faiveley Bourgogne Blanc ($19.99)
・2008 Domaine Faiveley Mercurey "La Framboisiere" ($29.99) ※購入
・2008 Domaine Faiveley Corton Grand Cru "Clos des Corton Faiveley" ($149.99)

K&L Wednesday Tasting

Domaine Faiveley
http://www (ドット) domaine-faiveley.com/

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■ K&L Wednesday Tasting March 23, 2011 "Domaine Faiveley Tasting with Vincent Avenel" (Tasting Fee $10.00)

A continuation of our focus upon Burgundy for March! Join us for an evening tasting at the Redwood City tasting bar, with Vincent Avenel of Domaine Faiveley to preview the 2009 vintage as well as some 2008 Burgundies for sale.

おっととよめのお気に入り
・2008 Maison Faiveley Bourgogne Blanc ($19.99)
いきなり悶絶。これでACブルゴーニュの出来?素晴らしい。

・2008 Maison Faiveley Chablis ($22.99)
非常にミネラルが強いシャブリ。

・2008 Maison Faiveley Montagny Blanc ($21.99)
初めて耳にしたMontagny(モンタニー)はブルゴーニュの最も南にあるAOCのひとつ。温かい気候が特徴。臭い。くせがありすぎていまいち。

K&L Wednesday Tasting


・2008 Maison Faiveley Bourgogne Rouge ($19.99)
色が薄くてカリピノみたい。味も薄い(よめ)。味はやっぱりカリピノじゃない(おっと)。

おっとのお気に入り
・2008 Domaine Faiveley Mercurey "La Framboisiere" ($29.99)
Mercurey(メルキュレ)AOC。明るいブルゴーニュ。獣系。おっとお気に入りでお買い上げ。

・2008 Domaine Faiveley Gevrey Chambertin 1er Cru ($49.99)
90 points Wine Spectator。まだがちがちに閉じている。複雑、ムンムン。(おっと)

K&L Wednesday Tasting


おっとのお気に入り
・2008 Domaine Faiveley Corton Grand Cru "Clos des Corton Faiveley"  ($149.99)
94 points Wine Spectator、91-94 points Burghound、92 points Stephen Tanzer。すごい。後味最高。突き抜けるようなうまさ。(おっと)

・2009 Faiveley "Framboise" Mercurey Rouge (Pre-Arrival)
※ブショネのため飲めず。

・2009 Faiveley "Champs Fulliots" Monthelie 1er Cru (Pre-Arrival)
青臭くていまいち。

・2009 Domaine Faiveley Grand Cru Latricieres-Chambertin (Pre-Arrival)
これもいまいち。




About Maison Faiveley…

“While Maison Faiveley is a negociant, Francois Faiveley and his son Erwan are in the fortunate position of being able to supply 80 percent of their requirements- certainly at the top end of the scale- from their own family domaine. And they intend to keep it that way. They have no wish to expand beyond a point where they feel they cannot personally supervise and guarantee the evolution and quality of every bottle that leaves their cellar door.

Great attention is paid to the quality of the fruit in the first place. Selection massale is essential, as are severe pruning and consequent debudding to control the quantities produced. This is followed by a painstaking triage and fermentation at low temperatures (26-28C) to preserve the fruit, with an insistence on natural yeasts.

This is one of the greatest sources of quality wine in the whole of Burgundy. The wines are outstandingly clean, rich, balances and concentrated, and the best are hand bottled without filtration and say so on the label.

In 2006, Francois Faiveley passed on the day to day responsibility of the business to his son Erwan. Subsequently, Bernard Herver, late of Bouchard Pere et Fils, was appointed General Manager. In 2007 Faiveley acquired the domaines of Annick Parent in Monthelie and Matrot Wittersheim in Meursault to further extend holdings in the Cote de Beaune.” -Clive Coates

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by magamoduck | 2011-03-23 17:00 | K&L Tasting


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