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2014年 02月 01日

2010 Tenuta Sarno 1860 Fiano di Avellino

2010 Tenuta Sarno 1860 Fiano di Avellino

K&L Personal Sommelier Service 2012 7月のワイン。
南イタリアはカンパーニャ州、ヴェスヴィオ山の近くの造り手、Tenuta Sarno 1860。K&Lによると、今回飲んだ Fiano 種から造る白ワインに特化して取り組む造り手とのこと。ブドウはオーガニック。

Fiano di Avellono (フィアーノ・ディ・アヴェッリーノ)は、イタリア・カンパーニャ州の DOCG ワイン。イタリアの多くの白はタラゴン、豆苗のような草っぽい味だが、Fiano という品種はより土っぽくがっしりした味わいで、しばしばヘーゼルナッツの実の核と表現される。

ミネラルが豊富な反面、キリッとした柑橘っぽい味わいも併せ持つ興味深い1本。いかにもイタリアの土着という大地の印象。6年前に飲んだ別の Fiano di Avellino も似たような印象だった。

おっと: ★★★☆☆
よめ: ★★★☆☆
K&L価格: $24.99

サイト: http://www.tenutasarno1860.it/

K&L's notes (引用):
A single grape varietal. A single vineyard. Tenuta Sarno sets the trend and Maura Sarno is now the ?rst lady of Fiano. In homage to her father Dominic Sarno, well-known notary of Avellino, Maura set out to recapture the passion and great respect of her father for their land of origin, Candida, located 625 metres above sea level in the comune of Avellino. The desire was to make a Fiano, oldstyle. After completing her studies as Sommelier, she turned her attention to the land. Serious in her quest, she cultivated solely the one varietal and hired consulting Campania enologist Vincenzo Mercurio to work alongside her. Organically farmed, the vineyards are situated on 4.5 hectares and are planted on rich soil deposits of calcareous clay and limestone characteristic of the region- a phenomenon attributable to the great eruption of Mount Vesuvius, back in 1944. Citrus, foral notes and minerals blossom on the mid-palate of this rich, textured white. The long , elegant fnish gives way to notes of honey and toasted hazelnuts. K&L's notes - Hands down, one of the best Fiano d'Avellino I've ever tasted. (Chris Miller, K&L Italian wine specialst)


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by magamoduck | 2014-02-01 19:00 | ワイン日記


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