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おっととよめとカモワイン

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2007年 12月 31日

2003 Grgich Hills Violetta

2003 Grgich Hills Violetta

Wine Enthusiast 95 ポイント
2006 Tasters Guild International Wine Judging Gold Medal
2006 World Wine Championships Gold Medal


Napa にある Grgich Hills Cellar (ガーギッジ・ヒルズ・セラー)。1976年のパリでの歴史的な米仏ブラインド対決(パリ・テイスティング)の白ワインの部でフランスワインを抑えて1位となったのが、カリフォルニアワインの 1973 Chateau Montelena の Chardonnay。そのワインを仕立てたワインメーカーが、Grgich Hills Cellar の創設者 Mike Grgich (マイク・ガーギッジ)氏。

60% Chardonnay、40% Riesling。さらりとした梅酒、のような、こってりだけど甘すぎないデザートワイン。ワインメーカーのテイスティング・ノートを読むと本当に美味しそう。botrytis (貴腐カビ)という単語が出てくるので、単なる Late-Harvest ではないのかも。

※Grgich は発音が難しい。"グルギッチ" の "ル" を巻き舌アールにする感じ。

おっと: ★★★☆☆
よめ: ★★★☆☆
ワイナリー価格: $75.00 (ハーフボトル)

サイト: http://www.grgich.com/

Winemaker's notes (引用):
We were blessed with another botrytisaffected vintage in 2003, enabling us to produce our fifth vintage of Violetta. This year's blend is a repeat of our 2002, composed of 60% Chardonnay and 40% Riesling.
In the mouth, this wine is extremely rich and concentrated, exploding with honey, roasted apricots, almonds, and creme brulee. The Chardonnay component of the blend contributes flavors of ripe pear and baked apple, while the Riesling adds rich, concentrated apricot flavors and floral notes to the bouquet. Hints of clove and cinnamon from French oak aging and a slight truffle undertone from the botrytis add depth and complexity. The finish is long, persistent, and smooth.
Crisp acidity balances the intense richness and concentration of the fruit, enabling Violetta to be simultaneously sweet yet clean and refreshing. The wine is a perfect complement to most stone-fruit, vanilla, and cream-based desserts; it also pairs well with milder cheeses.



by magamoduck | 2007-12-31 00:00 | ワイン日記


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