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2008年 09月 08日

2007 Blason Tocai Friulano

2007 Blason Tocai Friulano
Blason Tocai Friulano
(ブラゾン・トカイ・フリウラーノ)

Gambero Rosso 1 Glass
K&L Club Italiano 2008 9月のワイン。
イタリアのベニスの東に位置する Furiuli (フリウリ地方)でワインを生産する Giovanni Blason (ジョバンニ・ブラゾン)。小さなワイナリーながら、2006 ヴィンテージ の Blason Tocai Friulano が Gambero Rosso で 2 glasses & excellect price-to-quality を獲得している。

白ワイン用ブドウ品種である Tocai Friulano (トカイ・フリウラーノ)は、トカイという名称がハンガリーの Tokaji (トカイ)と類似していて消費者に誤解を与えるとして、現在は単に Friulano (フリウラーノ)とされている。同様に、アルザス地方では Tokay (トケ)と呼ばれていた Pinot Gris / Pinot Grigio も古くからの名称を使えなくなっている。

フレッシュという表現がぴったりのワイン。フルーティだが、クリスプでミネラルも十分あるため、ワインも食事も進む。この地方のワインがこんなに美味しいなんて。ラベルもいかにもイタリアっぽくていい。自分たちでこういうワインを見つけるのは難しいから、K&L のワインクラブは重宝する。

おっと: ★★★★☆
よめ: ★★★★☆
K&L Wine Club価格: $8.99 (K&L価格:$12.99)

サイト: http://www.blasonwines.com/

Winemaker's note (引用):
Winemaking: Highly concentrated, ripe grapes are destemmed and crushed, then left on skins maturation under temperature control with enzymes added to aid static clarification. Alcoholic fermentation with selected yeasts under controlled temperature is followed by malolactic fermentation. No sulphur dioxide is added at these stages. Three weeks after harvest, the wine is racked off gross lees and ages on the yeasts until it is bottled in spring
Wine: Straw yellow in colour, with a fresh complex and harmonious bouquet with hints of almonds, soft and deep in the mouth.
Food pairing: the traditional Friulan white wine, or tajut (Friulan for a glass of wine), Tocai Friulano is an ideal aperitif served with San Daniele prosciutto and matches well with risottos and omelettes.


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by magamoduck | 2008-09-08 19:00 | ワイン日記


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