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おっととよめとカモワイン

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2009年 04月 01日

2006 Ferrero Rosso di Montalcino

2006 Ferrero Rosso di Montalcino
Ferrero Rosso di Montalcino
(フェレーロ・ロッソ・デ・モンタルチーノ)

K&L Club Italiano 2009 1月のワイン。
イタリアの Tuscany (トスカーナ州)、Montalcino (モンタルチーノ地区)で作られるワイン。モンタルチーノのワインには、Barolo に劣らず長期熟成が期待できる Brunello di Montalcino と、熟成年数が若くお手頃な Rosso di Montalcino がある。ブドウは一緒だが、より広い層の人に飲んでもらうためランク分け。モンタルチーノのワインは 100% Sangiovese であることが法的に義務付けられている。

歴史的な Brunello di Montalcino の造り手である Col d'Orcia (コル・ドルチャ) で、ワインメーカーを勤めるPablo Harri と妻である Claudia Ferrero が造るワイン。Ferrero の畑はモンタルチーノ地区の南西に位置しており、著名な畑である Argiano と Banfi の Poggio all'Oro の間に位置する。

イタリアにしては色も濃くフルーツ味が豊な一本。それでいて、しっかりとした酸味とさりげない土臭さがイタリアらしさを演出する。よめは最初酸味が強すぎると感じたが、しばらく置くと酸味が落ち着いてバランスが良くなった。

おっと: ★★★☆☆
よめ: ★★★☆☆
K&L Wine Club価格: $16.99 (K&L価格:$19.99)

K&L's notes (引用):
Montalcino is an intriguing growing zone, the soil, geography, hydrology and elevation all add specifics to an equation that has many answers. The 2006 Ferrero Rosso di Montalcino comes from the southwestern portion of Montalcino where the words hot and dry are front and center. Incredibly this is the opposite of the versante Senese (slope towards Siena) which is rife with springs and water abounds and the sun goes down early behind the ridge the town of Montalcino sits upon. Claudia Ferrero and her husband Pablo Harri, the highly respected winemaker at Col d'Orcia, purchased their small estate the Podere Pascena from Banfi years ago when they both worked there. Their property is situated between Banfi's Riserva vineyard the Poggio all'Oro and the Argiano property, a very good pedigree indeed. Think of this area as the Calistoga of Montalcino, it produces, dense ripe wines with size, mouth feel and a luscious palate slide. The 2006 vintage is a blockbuster, intense, fully ripened, and potent and will produce Brunello of considerable character when released in 2011. The Rosso from this vintage are really good, stunning power and depth. In 2006 Claudia and Pablo made a wine with deep color, ripe plumy fruit that just flows out of the glass with layers of lush black cherry fruit, a lush palate feel that commands attention, still is classic but the sangiovese acidic bite has been replaced with supple satin like cords that give the wine length without coarseness.



by magamoduck | 2009-04-01 00:00 | ワイン日記


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