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おっととよめとカモワイン

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2010年 12月 12日

2006 Gróf Degenfeld Tokaji Furmint

2006 Gróf Degenfeld Tokaji Furmint

ハンガリーの Tokaji (トカイ)地方、 Tokaj-Hegyalja (トカイ・ヘジャイア) に位置するワイナリーGróf Degenfeld Szőlőbirtok (グローフ・デゲヌフェルド)。Szőlőbirtok は Winery の意味。トカイの貴腐ワインを代表として、土着品種による様々な白ワインも生産している。

ハンガリーの Tokaji (トカイ)といえば甘口貴腐ワインが有名だが、今回は同じ Furmint (フルミント)品種でも貴腐ほど甘くないセミスイートな白ワイン。2年前にロンドンで飲んだフルミントほどの感動ではないものの、適度に美味しい。ロワールのソーヴィニヨン・ブランのようなすっきりしたミネラル感と、アルザスやドイツのリースリングのようなハチミツ・石油系の甘みが共存したような不思議な味わい。このまま貴腐させたらトカイになりそうな、極甘口ワインになるポテンシャルを後味に感じる。興味深いワイン。

おっと: ★★★☆☆
よめ: ★★★☆☆
Andronico's 価格: $13.99

サイト: http://grofdegenfeld.hu/

Winemaker's notes (引用):
Method of production:
A wine, to be savoured whatever the day. In the nose a hint of cinnamon and acacia blossom but still with the classic Furmint characteristics.

Tastes:
A playfulness in the glass brought about by the plethora of flavours gives it a charming lightness, with a minerality comprising crisp green apples and crabapples accompanied by velvety acids. This 2006 Furmint stands out for its pleasant complexity and medium-long aftertaste.

Recommended with:
A fine accompaniment to fish and salads, it is also ideal alongside pasta dishes.

* Sugar content: 1.2 g/l
* Alcohol: 13.0 %
* Acidity: 5.8 g/l
* Temperature for consumption: 9 °C



by magamoduck | 2010-12-12 19:00 | ワイン日記


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