おっととよめとカモワイン

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2008年 04月 30日

2005 Rosenblum Château La Paws Côte du Bone Roan

2005 Rosenblum Château La Paws Côte du Bone Roan
Rosenblum Chateau La Paws Cote du Bone Roan
(ローゼンブルーム・シャトー・ラ・ポーズ・コート・デュ・ボーン・ローン)

カリフォルニア州アラメダにあるワイナリー Rosenblum Cellars。創設者 Dr. Kent Rosenblum (ケント・ローゼンブルーム)氏は、"King of Zinfandel" と呼ばれるほどジンファンデルに卓越したワインメーカー。Rosenblum Cellars を大会社 Diageo's Chateau & Estate に売却後、現在は娘と共に Rock Wall Wine を立ち上げる。

獣医でもあるケント氏が造り出した遊び心溢れるワイン。フランスのワイン産地 Cotes du Rhone (コート・デュ・ローヌ)をもじった Cote du Bone (骨)、Chateau La Paws (犬の足跡)、Roan (葦毛色)というネーミングや、犬の骨と犬の肉球のキュートなラベル。70% Syrah、12% Zinfandel、10% Mourvedre、8% Carignane のローヌスタイル・ブレンド。アルコール度数は14.9%と高め。

時間と共にフルーティさが前面に出てくる、ちょっぴり土っぽいところがローヌブレンドらしいワイン。悪くない。なんだか美味しい!・・・と思ってしまうのは、名前やラベルマジック?(実際、本当に悪くない。)Cote du Bone Blanc という同シリーズの白ワインも飲んでみたいワン。

おっと: ★★★☆☆
よめ: ★★★☆☆
Safeway価格: $11.24 (ワイナリー価格:$14.00)

サイト: https://www.rosenblumcellars.com/

Winemaker's note (引用):
This lovely Southern Rhône style wine is fruit-forward and driven by elegance and a soft mouth feel. The bouquet shows ripe cherries with hints of strawberries, rose petal and violets. The flavors are cherry cola with elements of wild herbs and smoked bacon.
A natural food wine, this beautiful blend is as great alongside herbed pastas or roast chicken as it is with burgers and steaks fresh off the grill.


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犬好き集まれ!獣医さんが造った足型ラベルの可愛いワイン ローゼンブルム シャトー・ラ・ポウズ コート・デュ・ボーン・ローン 2005


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by magamoduck | 2008-04-30 19:00 | ワイン日記
2008年 04月 28日

2006 Pomelo Sauvignon Blanc

2006 Pomelo Sauvignon Blanc

カリフォルニアらしい味のお手頃な Sauvignon Blanc としてよく名前を聞く Pomelo。San Francisco Chronicle でも常連の1本。洋ナシラベルの印象から柑橘系香る白ワインを想像していたけれど、思ったよりあっさりすっきり。同じ値段感でカリフォルニアっぽい Sauvignon Blanc!というときには Geyser Peak をお薦めしたいところ。

おっと: ★★☆☆☆
よめ: ★★★☆☆
K&L価格: $8.99

サイト: http://www.pomelowine.com/

Winemaker's note (引用):
Enjoy our second release of Pomelo, made by noted Sauvignon Blance winemaker, Randy Mason, of Mason Cellars.
"P"omelo is a new and unique Sauvignon Blanc made with l00% Sauvignon Blance grapes solely from Lake County, California.
"O"ffers subtle hints of grapefruit and floral nuances in the nose and mouth along with honeysuckle and vanilla.
"M"ade with 5% barrel fermentation, 95% cold tank fermented.
"E"njoy with family and friends. It's fun!
"L"ove that full and smooth mouth finish.
"O"ffers ease of opening with new screw off cap.


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by magamoduck | 2008-04-28 19:00 | ワイン日記
2008年 04月 27日

2005 Domaine Les Pallières, Gigondas

2005 Domaine Les Pallieres, Gigondas
Domaine Les Pallières, Gigondas
(ドメーヌ・レ・パリエール・ジゴンダス)

Robert Parker 91 ポイント
Stephen Tanzer's International Wine Cellar 90-93 ポイント

Gigondas (ジゴンダス)は、フランスの Côtes-du-Rhône (コート・デュ・ローヌ)の地域のひとつ。現在、Domaine Les Pallières (ドメーヌ・レ・パリエール)のオーナーは Vignobles Brunier Brothers (Daniel and Frederic Brunier)。Domaine Les Pallières の他、Châteauneuf-du-Pape に Domaine du Vieux Télégraphe と Domaine de la Roquette という計3つのドメーヌを所有している。

今回のジゴンダスは、80% Grenache Noir、10% Syrah、5% Mourvedre、5% Cinsault の王道ブレンド。最初は独特な揮発臭がして驚いたけど、しばらく置くとフランスらしい土臭さが出てきて美味しかった。ブレンドの複雑ゆえローヌは難しいが、どちらかというとフルーティで軽くて飲みやすいのかも。クランベリー?系の香りが好きだった。ジゴンダスゆえ、もう少し寝かせて飲んでみても面白そう。

おっと: ★★★☆☆
よめ: ★★★☆☆
レストラン価格: $48.00 (市場価格:$45.00)

サイト: http://www.vignoblesbrunier.fr/

Winemaker's note (引用):
This wine has an aroma of sweet and lively fruit, sprinkled with a handful of roasted herbs. There is a rather reserved quality to the fruit that follows on the palate, with some attractive cherry and redcurrant character, with a nice, warm, baked edge which doesn't override everything else in the mouth. It has an elegant presence, freshness and style. There is a slight note of animal to it, but on the whole the fruit is lovely and quite pure. Great character and fine potential. Very good indeed.
From a Vignobles Brunier tasting. (November 2007)

Robert Parker's note (引用):
The 2005 Les Pallieres Gigondas has a slightly darker ruby/purple color than the 2004. Moreover, it also has a big, sweet nose of cherry fruit intermixed with truffle, crushed rock, spring flowers, and spice box. It is medium to full-bodied and comes across as a hypothetical blend of a Medoc from Bordeaux and a Pinot Noir from Burgundy. These wines are aged in one- and two-year-old foudres, and the 2005 was cropped at 25 hectoliters per hectare. Give it 2-3 years of cellaring and drink it over the following 15-17 years. (88-91) Score: 91. Robert Parker, February 2007.


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by magamoduck | 2008-04-27 19:00 | ワイン日記
2008年 04月 26日

2006 Fetzer Valley Oaks Gewürztraminer

2006 Fetzer Valley Oaks Gewurztraminer

カリフォルニアの北部、メンドシーノにある全米でも有数の規模を誇る Fetzer Vineyards (フェッツァー・ヴィンヤーズ)。Wine & Spirits 誌の「Winery of the Year」を9回も受賞しているのだとか。

暑かった週末、運動をした後に安くて甘口ですっきりとした白を飲もう!と買ってみた Gewurztraminer (ゲヴュルツトラミナー)。まさに期待通りのワイン(笑)。Riesling あるいは Ice Wine に近い印象。お手軽 Gewurztraminer なら Sutter Home よりこちらのほうが好き。前回も書いたけどドイツやアルザスの本場の Gewurztraminer が飲みたい。

おっと: ★★★☆☆
よめ: ★★★☆☆
Safeway価格: $8.65

サイト: http://www.fetzer.com/

Winemaker's notes (引用):
It’s often called gavurtz because it's hard to say, and even harder to spell. This wine, though, is a secret weapon, great for taming spicy foods or sipping on its own. Enjoy the honeyed apricot and peach flavors in the glass, and breathe deeply to capture the aromas of rose petals and honeysuckle. Lots of people love this wine, even if they’ll never spell it. Just ask for gavurtz. We’ll know what you mean.


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by magamoduck | 2008-04-26 19:00 | ワイン日記
2008年 04月 25日

《おすすめ!》 The World Atlas of Wine (洋書)

Book

いくつかのワインショップで店員さんが使ってるのを見て気になっていた一冊。非常に細かいワインの歴史に始まり、ブドウの品種やワイン造りの過程の説明、ワインの飲み頃や保管方法の説明に冒頭の50ページを割いている。残りの300ページ超は非常に細かく地域ごとの地理、特徴、ラベルの読み方、それから代表的な畑や生産者の紹介が美しい写真と共に延々と続く。

おもしろかった点:
- ナパやソノマとは全く違う、ドイツやアルザスの超急斜面に開かれた畑の写真
- ブドウの品種ごとの葉の形の違い
- それぞれのワインの種類ごとに適したサービス温度(細かい!)
- フィロキセラの顕微鏡(?)写真
- ソーテルヌで使われる貴腐ブドウの貴腐化した状態の写真

洋書だし、デカいし、最初から1ページずつ全部読む気にはならないけど、馴染みの無いワインを飲みながらそのワインに関するバックグラウンドを軽く調べたりするにはなかなかよい。置いてあるだけでかなりの存在感があるので、インテリアとしても悪くない。某ワインショップの店員さん曰く、ワイン好きは一家に一冊置いておくべき本らしい。眺めているだけでも結構楽しい。



題名: The World Atlas of Wine: Completely Revised and Updated, Sixth Edition (World Atlas of Wine)
著者: Hugh Johnson, Jancis Robinson

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by magamoduck | 2008-04-25 11:00 | おすすめ!
2008年 04月 25日

1999 York Creek Vineyards Meritage Red Wine

1999 York Creek Vineyards Meritage Red Wine

ナパの St. Helena にある York Creek Vineyards。主なアペレーションは Spring Mountain District。主力である Cabernet Sauvignon のほか、100% の Petit Verdot や Cabernet Franc、Tempranillo など、興味深いワインも造っている。緑の木々が並ぶラベルが可愛い。

Meritage Red Wine は Cabernet Sauvignon、Merlot、Cabernet Franc、Petit Verdot などのボルドーブレンド。深みの中に熟成された果実味が感じられ、飲み頃の味でとても美味しい。York Creek と聞くと Ridge Vineyards の Zinfandel を思い出すけれど、このワイナリーの他のワインも飲んでみたくなる、そんなワイン。

おっと: ★★★☆☆
よめ: ★★★★☆
ワイナリー価格: $52.00

サイト: http://www.yorkcreek.com/


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by magamoduck | 2008-04-25 10:00 | ワイン日記
2008年 04月 25日

1978 Stag's Leap Wine Cellars S.L.V. Merlot

1978 Stag's Leap Wine Cellars S.L.V. Merlot

カリフォルニア州ナパの Stag's Leap 地区にある Stag's Leap Wine Cellars。Stag's Leap Wine Cellars が世界のワイン界にその名をとどろかせたのは、フランスのワインを抜いて1位に輝いた1976年のパリ対決(パリ・テイスティング:Paris Tasting of 1976)。最高級ブレンドである CASK 23 は、自社畑である S.L.V. vineyard と FAY vineyard の最もよいブドウをブレンドしている。同ワイナリーは、近年イタリアの名門 Antinori (アンティノリ社)ともパートナーシップを持つ Ste. Michelle Wine Estates に買収される。

今回飲んだのは1978年(30年物)なので、パリテイスティングの2年後のヴィンテージの S.L.V.。果実味が薄れ、多少酸味も強くなっている。いい感じに古くなったというよりは古くなりすぎた感がする。もう少し早い時期に飲んであげるべきワインだったのだろうと思う。100% Merlot。

※ナパには Stag's Leap Wine Cellars と Stags' Leap Winery という紛らわしい2つのワイナリーがあるので注意。

Ste. Michelle Wine Estates
http://www.smwe.com/
ワシントン州コロンビアヴァレーに拠点を置く大規模親会社グループ Ste. Michelle Wine Estates。傘下のブランドは、ワシントンの Chateau Ste. Michelle、Domaine St. Michelle、Col Solare、Columbia Crest、カリフォルニアの Stag's Leap Wine Cellars、Conn Creek、Hawk Crest など。


おっと: ★★★☆☆
よめ: ★★★☆☆
K&L価格: $49.95 (ワイナリー発売当時価格:$11.00 !)

サイト: http://www.cask23.com/

Winemaker's note (引用):
Although this was a year of abundant rainfall, the vines had evidently prepared for another year of drought. The wines reflect this mixture of opposites. The wine possesses tannic structure from 1976 and 1977, while at the same time being fleshy and rich in body for 1978. A harmonious, yet tense combination provides beautiful flavor and texture.

Dark brick red and has a deep fruity nose laced with chocolate-like overtones. True to the varietal, it has soft, fleshy character in body, yet this body is layered with tannin for firmness, strength, and tone. A long, lingering finish and after-taste partly from the Cabernet Sauvignon material incorporated into the blend for structure.....


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by magamoduck | 2008-04-25 09:00 | ワイン日記
2008年 04月 25日

1976 Ridge Esola Ranch Late Harvest Zinfandel II

1976 Ridge Esola Ranch Late Harvest Zinfandel II

カリフォルニア州サンタ・クルーズ・マウンテン(Santa Cruz Mountains)の Monte Bello Ridge の頂に位置する名実共に人気の高い Ridge Vineyards。フラッグシップであるカベルネブレンドの Monte Bello やジンファンデルが有名。

おっととよめががワインを好きになったきっかけの1つでもあり、思い入れの深いワイナリー。かつて何度も飲んでいる Ridge のジンファンデルだが、Late Harvest、しかも1976年(32年物)という古いヴィンテージを飲むのは初めて。(おっとはまだ生まれていない。)ラベルもアンティークなセピア色。

古いワインの色。Late Harvest の余韻が残る甘さだが、その甘さも枯れてしまった感じがする。古さを感じる味で悪くないけど、もう少し早い時期に飲んであげるべきだったのだろうと思う。産地が Amador というのが興味深い。今はもう Amador のブドウは使っていないんじゃないかな。

おっと: ★★★☆☆
よめ: ★★★☆☆
K&L価格: $59.00

サイト: http://www.ridgewine.com/

Bottle Label's note (引用):
1976 Zinfandel, Late Harvest II, bottled October 1978
All of the Zinfandel on these old vines matured well beyond normal ripeness. Seven and a half barrels were blttled in March while the main crop was given additional barrel age to ferment more of the residual sugar. The regional fruit is intense and seems to show a particular potential for complexity. PD (8/78)


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by magamoduck | 2008-04-25 08:00 | ワイン日記
2008年 04月 25日

1990 Cronin "Joe's Cuvee" California Red Table Wine

1990 Cronin "Joe's Cuvee" California Red Table Wine

カリフォルニアの Woodside にあるローカルなワイナリー Cronin Vineyards。(主なアペレーションは Santa Cruz Mountains。)ワインメーカーの Duane Cronin は、元IBMのプログラマー兼エグゼクティブだったが、ワイン造りに人生を捧げるため1992年に早期退職してワインメーカー専任となる。2007年1月死去。ワイナリー名をローマ字読みすると"苦労人"。。。

ワインショップ K&L に Cronin の古いビンテージが大量入荷。何本かを試飲。

3本目は、Red Table wine。ブレンド品種は不明。Joe は一番目の息子の名前。これまでの Cronin の中では最も古く最も飲み応えのあるワイン。1990年(18年物)、カベルネがいい具合に熟成した風合。この値段なら買い。

おっと: ★★★★☆
よめ: ★★★☆☆
K&L価格: $14.99

K&L's note (引用):
Hints of leather, tobacco and dark fruit throughout. Named for Duane Cronin's oldest son, this wine is a great value and ready to drink right away.


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by magamoduck | 2008-04-25 07:00 | ワイン日記
2008年 04月 25日

1993 Cronin "Sam's Cuvee" California Red Table Wine

1993 Cronin "Sam's Cuvee" California Red Table Wine

カリフォルニアの Woodside にあるローカルなワイナリー Cronin Vineyards。(主なアペレーションは Santa Cruz Mountains。)ワインメーカーの Duane Cronin は、元IBMのプログラマー兼エグゼクティブだったが、ワイン造りに人生を捧げるため1992年に早期退職してワインメーカー専任となる。2007年1月死去。ワイナリー名をローマ字読みすると"苦労人"。。。

ワインショップ K&L に Cronin の古いビンテージが大量入荷。何本かを試飲。

2本目は Red Table wine。ブレンド品種は不明。Sam は二番目の息子の名前。後味はフルーティ。残念ながら記憶に残るワインではなく。

おっと: ★★★☆☆
よめ: ★★★☆☆
K&L価格: $14.99

K&L's note (引用):
Named for Duane Cronin's younger son, Sam, this is typical of Duane's mastery of interesting cab blends. Shows bright red fruit yet still a bit rustic. A great value that's perfect for drinking now.


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by magamoduck | 2008-04-25 06:00 | ワイン日記


    


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